Menu
satnaruci.jpg
Autor: Strahinja Đorić

Kratak intervju sa CEO Longinesa

Matthias Breschan ispred kompanije longines priča o novitetima. Beograd, oktobar 2023. godine

Sreda je, 19h. Nalazim se u Beogradu ispred Salon 1905 u kojem se održava evropska premijera 11 novih Longines Mini Dolce Vita modela. Tim Sat na Ruci, ove oktobarske večeri bogatiji je za jednog novog člana, koji činimo ja i Ivona Popović (novo lice našeg Youtube kanala) pojavio se spreman da prenese utiske sa lica mesta!

moja malenkost i gospodin Matthias Breschan u razgovoru

Prelep ambijent Salona neodoljivo je šarmantan i uklapa se uz brend Longines, naročito ako naglas izgovorite njih slogan Elegance is an attitude. Definitivno sjajan odabir lokacije za evropsku premijeru. Njoj je prisustvovao, ni manje ni više CEO kompanije Longines, gospodin Matija Brešan (Matthias Breschan). Imao sam priliku da u novinarskom terminu (deo večeri u kojem je samo nama dozvoljeno da priđemo vitrinama, pogledamo, probamo i fotkamo novitete pre svih ostalih zvanica) razgovaram sa ovim gospodinom. Razgovor prenosim u nastavku kroz niz pitanja koja sam mu postavio, a reči gospodina Brešana prenosim u formi prilagođenoj formi s obzirom da ovaj razgovor nisam snimao.

Dobro veče gospodine Breschan, dobrodošli u Beograd. Pređimo odmah na novitete. Vidimo ovde čak 11 novih ženskih satova. Recite mi nešto o njima: kako su nastali, odakle dolazi inspiracija…

  • Dobro veče i vama! Da, ispred nas možemo videti nove Longines Mini Dolce Vita modele koji su proizvedeni u čeliku i koji su inspirisani prvim Longines kvadratnim i pravougaonim satovima čiji koreni sežu do 1910. godine! Svedoci smo popularnog trenda u kojem su sve više zastupljeni vintage inspirisani noviteti. Na naše veliko zadovoljstvo a i sreću Longines je kompanija koja ima bogatu istoriju. Naša arhiva je jedna od najboljih u svetu jer vodimo evidenciju za svaki sat koji je napustio našu fabriku još od 1867. godine. Zahvaljujući njoj mogli smo sa preciznošću da lociramo prve kvadratne satove iz 1912. godine i prve pravougaone satove iz 1916. godine koje je Longines proizveo. Prateći istoriju i želeći damama da ponudimo osvežavajući dizajn u okviru Dolce Vita serije odlučili smo se na izradu ovih 11 predivnih modela.

Zaista su impresivni! Možete li mi reći nešto samim satovima, kombinacijama koje ste odabrali kao i tome zašto baš 11 satova? Složićemo se, nije mali broj imajući na umu da se mnogi brendovi odluče za lansiranje svega par modela pre nego ispitaju tržište.

  • Reći ću vam jedan podatak koji će ujedno biti i moj odgovor na vaše poslednje pitanje. Longines je (verovatno) jedina kompanija na svetu koja prodaje podjednak broj muških i ženskih satova. Da, verovali ili ne (jer je nakon prethodnog podatka usledilo moje čuđenje i izraz lica koji to prati) odnos snaga u prodaji je 50% prema 50%. Dok ostale kompanije kubure sa prodajom satova za dame (osim naravno Cartiera) i dok njih odnos iznosi 80% – 20% mi napredujemo i svake godine održavamo podjednak procenat. Takav ”odnos snaga” možemo zahvaliti našoj politici da u ponudi Longines satova imamo podjednak broj sportskih i elegantnih satova. Opet, ostale kompanije veći akcenat stavljaju na sportskim satovima koji u većini slučajeva zauzimaju 80% njihovog portfolija. Kod nas u Longinesu je i taj odnos pola – pola!
  • Imajući ove podatke na umu znali smo da možemo predstaviti čak 11 noviteta, jer je svaki od njih varijacija na temu, drugačiji je od onog prethodnog a opet izražava naš stil i ne odstupa od našeg slogana Elegance is an attitude. Svaki sat ima čelično kućište i dolazi na metalnoj narukvici i odgovarajućem kožnom kaišu. Odabrali smo tri varijacije brojčanika: oni u boji na modelima sa kožnim kaiševima, gijoše brojčanici sa prelepom teksturom i rimski ciferi sa kružnim prstenom u kojem se nalaze oznake. Svaki je lep na svoj način. Na pojedine modele dodali smo i dijamante kako bi damama otežali izbor (kroz smeh).

Koji novitet je Vaš favorit ako o tome smete da govorite?

  • Da, smem da kažem. Moj favorit je čelični model sa čeličnom ice-cube narukvicom, srebrnim ciferom rimskim kružnim ciferom i dijamantima na ivici kućišta. Ovaj sat smo odabrali i za nosioca kampanje jer je zaista poseban.

Na vašem reklamnom spotu ovaj sat nosi prelepa glumica Jennifer Lawrence. Kako ste se odlučili na taj potez?

  • Jennifer Lawrence je predivna osoba, jedna od najboljih glumica na svetu i ujedno simbol za eleganciju. Ona je naše novo zaštitno lice te smo je odabrali da bude ambasador nove Mini Dolce Vita serija i u razgovoru sa njom došli do zaključka da je najbolje da se pojavljuje sa upravo ovim modelom.

Da li mogu da pogledam koji sat vi onsite u ovoj prilici?

  • Shodno prilici odabrao sam Longines Dolce Vita Sector Dial. Ponosno proizvodimo i modele za muškarce, naravno većih dimenzija. Moj model pokreće automatski mehanizam ima funkciju datuma ina poziciji 6. Tako da ukoliko se i muškarcima dopadne neki ženski model treba da znaju da Longines ima i za njih odličnu ponudu satova pravougaonog oblika.

Složiću se sa vama da je ovo savršen izbor za Mini Dolce Vita satove. Želim vam puno uspeha u daljem radu i očekujemo u budućnosti i mehaničke modele, s obzirom da su noviteti ispred nas svi sa kvarcnim mehanizmom.

Gospodin Breschan se na ovo samo nasmejao i ostavio nerazrešenu misteriju, ali imajući u vidu kakav je Longines brend očekujem to kao sledeći korak.

Novih 11 satova možete pogledati i poručiti u Absolut Time radnji u Knez Mihailovoj ulici. Cene se kreću u rasponu od 200.000 dinara (1.700 evra) za modele na kožnom kaišu i bez dijamanata pa sve do 486.000 dinara (4.135 evra) za model koji je nosilac kampanje. Detaljnu recenziju o ovim satovima možete pročitati ovde.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.