Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Seiko 5 Sports Field: GMT Revolucija

Predstavljamo Seiko 5 Sports GMT Field trio – prilagođeni istraživački duh sa dual-time funkcijom

Ako ste ikada zamišljali spoj Explorer dvojke i Khaki Field-a u modernom ruhu, sada imate priliku to i vidjeti. Seiko je upravo predstavio novog člana svoje 5 Sports Field kolekcije, obogaćen GMT komplikacijom.

Više puta smo naglašavali da su ove godine posvećene GMT komplikaciji, a Seiko nije samo to primijetio, već je ozbiljno ušao u igru, predstavljajući veliki broj modela sa pristupačnim GMT mehanizmom. Prvo smo svjedočili 5KX sa novim 4R34 mehanizmom, nakon čega se kolekcija proširila na ronilačke modele, Presage, Alpinist, a sada i na Field 5 Sports seriju.

Seiko official

Pred sam kraj ove 2023. godine Seiko 5 Sports serija je proširena sa tri modela, SSK023, SSK025, i ekskluzivni SBSC009, od kojih je poslednji namijenjen isključivo japanskom tržištu. Ovi modeli kombinuju funkcionalnosti tehničkih karakteristika i pristupačnost, nastavljajući Seikovu tradiciju pružanja izvanrednih satova ljubiteljima širom svijeta. Ovi modeli donose svježu perspektivu Seiko 5 Sports Field liniji, uvodeći u nju komplikaciju druge vremenske zone.

izvor: Seiko official

Dimenzije ovih satova su pažljivo balansirane, sa prečnikom od 39.4mm, debljinom od 13.6mm i visinom od luga do luga od 47.9mm, čineći ih prikladnim za većinu zglobova. Svi modela su dostupni u čeliku, pri čemu su SSK023 i japanska edicija SBSC009 opremljeni čeličnom narukvicom sa pet linkova, dok SSK025 dolazi PVD crnim premazom kućišta i sa crnim NATO kožnim kaišem. Svi modeli u novoj seriji su praktični i izdržljivi, sa vodootpornošću do 100 metara što ih čini pogodnim za različite aktivnosti, uključujući i istraživačke avanture.

izvor: Seiko official

Vizuelno, svi modeli zadržavaju karakterističan Seiko izgled sa vojničkim (Field) brojčanicima sa dva reda oznaka u arapskim brojevima (24 časovne oznake), efektnim LumiBrite osvjetljenjem za čitljivost u svim uslovima, i svedenom dozom narandžaste boje koja dodaje dinamiku sveukupnom dizajnu. Fiksirani bezel sa 24-časovnim indeksom doprinosi sportskom izgledu i daje taj Explorer šmek ukupnom dizajnu. Standard 5 Sports serije je Hardlex staklo o kojem neću trošiti riječi, jer je ta priča već ispričana.

izvor: Seiko official

Najupečatljiviji dio svakog Seiko modela je definitivno brojčanik, tako i kod novih modela ovaj dio dizajna privlači posebnu pažnju. SSK023 i SSK025 krasi brojčanik crne boje, dok je za japansku ekskluzivu rezervisana najljepša kombinacija i ovaj model ima brojčanik polarno bijele boje. Veliki, izbočeni arapski brojevi i 3D-oblikovani satni indeksi prekriveni luminiscentnim premazom osiguravaju jasnoću očitanja čak i u uslovima slabog osvjetljenja. Središnje kazaljke za sat i minut su u takozvanom mač/sword dizajnu, dok kod svih modela imamo narandžastu GMT kazaljku koja pravi idealan kontrast brojčaniku.

izvor: Seiko official

Dizajn GMT kazaljke je posebno zanimljiv i ovdje vidimo da je dizajn preuzet od Seiko Marinmaster sekundare sa specifičnim vrhom. Ovaj pažljivo oblikovan brojčanik odražava spoj klasičnog dizajna sa modernom funkcionalnošću, čineći ga ujedno atraktivnim i praktičnim izborom za ljubitelje satova.

Seiko 5 Sports Field GMT pokreće in-house mehanizam 4R34 sa GMT komplikacijom, najnoviji dodatak 4R porodice. Mehanizam 4R34 radi na 21.600 vph (3 Hz), ima deklarisanu rezervu snage od cca 40 sati i preciznosti +45/-35 sekundi na dan. Kao i ostali kalibri iz 4R serije tako i 4R34 dolazi sa opcijom ručnog navijanja i zaustavljanja kazaljke (prim. autora: hand-winding and hacking).

izvor: Seiko official

Seiko 5 Sports Field GMT predstavljaju zanimljiv dodatak Seikovim GMT novitetima i sigurno će naći svoje mjesto kod ljubitelja vojnog dizajna. Moja jedina zamjerka je to što je model sa bijelim brojčanikom rezervisan samo za japansko tržište, jer mislim da bi ovo bio najprodavaniji model od ponuđenih.

Seiko 5 Sports Field noviteti s GMT komplikacijom će biti dostupni po cijeni od otprilike 450 eura.
Da li je ova cijena opravdana, prosudite sami.

Za više informacija o dostupnosti i specifikacijama, posetite zvaničnu Seiko web stranicu.

No Comments

    Ostavi komentar

    Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.