Menu
satnaruci.jpg
Autor: Ognjen Vidović

Seiko prezentacija u Banja Luci

Dana 14. oktobra, tačno u 14 časova, na 14. spratu poslovnog centra Integra u Banjoj Luci, održala se izvanredna prezentacija brenda Seiko, namijenjena trgovcima, serviserima i prijateljima brenda u Bosni i Hercegovini. Samo prisustvo broja “14” nije imalo direktnu vezu sa sadržajem prezentacije, ali privuklo je pažnju svojim simboličnim nizom. Kao dio tima sat_na_ruci imao sam čast da me pozovu da prisustvujem prezentaciji, da se upoznam i porazgovaram kako sa gostima, tako i sa predstavnicima Seiko Evropa.

Wristcheck tokom prezentacije

U saradnji sa Seiko Evropa prezentaciju je organizovala kompanija Montre d.o.o. Banja Luka, generalni uvoznik i veletrgovac Seiko brenda za Bosnu i Hercegovinu, dok je ispred kompanije Seiko prezentaciju vodio g-din Patricio Testart, Menadžer za prodaju i marketing za jugoistočnu Europu. Na ovaj značajan događaj odazvalo se preko stotinu prodavaca i servisera iz cijele Bosne i Hercegovine.

izvor: Montre d.o.o. Banja Luka

Seiko, svjetski poznat po svojoj dugogodišnjoj tradiciji i stručnosti u izradi satova, uspio je na prezentaciji da besprijekorno spoji tradiciju i inovaciju. Gosti su imali priliku da se upuste u putovanje kroz istoriju brenda, počevši od njegovih skromnih početaka, preko kvarcne revolucije, pa sve do današnjih dana. Pored toga, predstavljen je niz novih modela koji istražuju nove materijale, mehanizme, tehnologiju i estetiku, a predstavnici maloprodaje, serviseri i prodavci imali su priliku vidjeti nove modele koji će uskoro biti dostupni na tržištu.

izvor: Montre d.o.o. Banja Luka

Posebno bih istakao nekoliko noviteta, među kojima se izdvajaju novi Seiko Prospex Alpinist Mechanical GMT, Seiko 5 Sports “Bruce Lee” Limited Edition, i novi diver Prospex modeli sa GMT komplikacijom. Više o ovim novitetima možete pročitati na našem sajtu u kategoriji Noviteti 2023.

Ono što je mene lično posebno intrigiralo tokom prezentacije bilo je objašnjenje o automatskim mehanizmima i inovacijama u okviru Seikove Trimatic tehnologije. Detaljnije informacije o ovome možete pronaći na sledećem linku.

izvor: Seiko official

Takođe, nije mi bilo poznato mnogo o kvarcnim mehanizmima, pa me je posebno privukao dio prezentacije koji je obuhvatao razvoj kvarcne tehnologije i njen istorijski značaj.

Iako nije bilo dovoljno vremena za opširnu sesiju pitanja i odgovora, iskoristio sam priliku da postavim jedno pitanje gospodinu Patriciu Testartu u vezi sa Seikovom odlukom da ne zaštiti svoje kvarcne mehanizme tokom 70-ih godina čime su omogućili drugim proizvođačima da ih koriste.
Njegov odgovor me iskreno impresionirao i potvrdio moje mišljenje o japanskoj kulturi.

izvor: Montre d.o.o. Banja Luka

Parafraziraću odgovor, s obzirom da nisam bilježio tačne riječi:
Seiko jeste patentirao i zaštitio svoj kvarcni mehanizam koji je prvi predstavio u Astron modelu 1969. godine. Međutim, događaji koji su uslijedili nakon toga uticali su na promjenu te odluke. Kvarcna revolucija, ili kako je neki zovu, kvarcna kriza, dramatično je uticala na tržište satova i prijetila je potpunom kolapsu cjelokupne industrije (posebno u Švajcarskoj), što bi rezultiralo masovnim gubicima radnih mjesta i možda čak urušavanju industrije u kojoj Seiko posluje. Kako bi spriječili tu katastrofu, Seiko korporacija je odlučila da ukloni zaštitu sa svoje tehnologije kvarcnih mehanizama i time je ustupi svima. Svi kvarcni mehanizmi koji se proizvode i danas potiču iz tehnologije koju je Seiko razvio davne 1969. godine.

Za trenutak zastanimo i razmislimo o ovome. Da li bi danas, u ovom dobu kapitalizma oblikovanog isključivo profitom, iko od proizvođača, bez obzira na industriju, stao na stranu potrebe kolektiva ispred brige o sopstvenom profitu? Nažalost, odgovor na ovo pitanje je negativno.
Seikova odluka da ukloni zaštitu sa svoje tehnologije kvarcnih mehanizama i tako je ustupi cijelom svetu oslikava duboku filozofiju koja se razlikuje od uobičajenog zapadnog poslovnog pristupa. To je odraz istočne kulture i vrednosti koje često postavljaju zajednicu iznad individualnog profita. Ovo bi trebalo da nas podsjeti da je solidarnost i dugoročna održivost vrijedna ciljeva koje treba cijeniti.
Svi proizvođači, kolekcionari i ljubitelji satova trebaju zajedno da se udruže i javno iskažu svoju duboku zahvalnost Seiku. Njihova odluka nije samo očuvala industriju, već je i omogućila kontinuirani razvoj i inovacije, doprinoseći raznolikosti i kvalitetu satova koje danas imamo. Ovo je podsjetnik da, iako profit igra važnu ulogu u poslovanju, ponekad je važno da se unaprijede zajednica i industrija, čak i ako to podrazumeva odricanje od trenutnog profita.

izvor: Montre d.o.o. Banja Luka

Na kraju prezentacije, najuspješnijim prodavcima Seiko Astron modela dodijeljene su zahvalnice i pokloni, dok je takođe nagrađen i najuspješniji prodavac Seiko brenda u Bosni i Hercegovini.

Želim se na trenutak zadržati na osobi koja je vodila prezentaciju, gospodinu Patriciu Testartu, kako bih istakao njegovu izvanrednu predanost poslu kojim se bavi. Nema ništa impresivnije od ljudi koji svoj posao doživljavaju kao pravu strast, a ta iskrena strast očituje se u njihovom svakom koraku. Gospodin Patricio svakako pripada toj rijetkoj kategoriji pojedinaca.

Patricio Testart, Marketing and Sales Manager at Seiko

Na kraju, želim da se posebno zahvalim mom prijatelju Časovničar Rogić koji me preporučio i upoznao sa ljudima iz Seika, kao i kompaniji Montre d.o.o. Banja Luka i Seiko Evropa na ovom izvanrednom događaju i prilici da prisustvujem. Nadam se da će budućnost donijeti nove prilike za saradnju između ovih kompanija i našeg tima.

U nastavku pogledajte i ostale fotografije sa ovog događaja.

Prijavi se na listu cekanja Obavestićemo vas kada proizvod stigne na lager. Molimo ostavite svoju važeću adresu e-pošte ispod.